Hovězí steak s houbovo-smetanovou omáčkou

2014-07-04
hovězí steak s houbovou omáčkou
  • Příprava : 5m
  • Čas vaření : 15m
  • Hotovo : 20m

Pro milovníky hovězí masa jsme si připravili skvělý recept – hovězí steak s houbovo-smetanovou omáčkou.

Hovězí maso je velmi zdravé a náročné na přípravu. Na hovězí steak se nejvíce hodí svíčková, ale můžete použít i roštěnku.

POSTUP:
1. Hovězí maso naporcujeme na silnější plátky (minimálně 2 cm).

2. Omyjeme a osušíme maso. A jemně naklepeme pomocí kloubů rukou.

3. Chuť masa můžeme trochu vylepšit pepřem. Solit ho budeme až bude hotové.

4. Rozpalte pánev se silnějším dnem a potřete ji olivovým olejem.

5. Maso zprudka opečeme z každé strany. Čas opékání záleží na tom, jak moc ho máme rádi propečené.
RARE STEAK (krvavý): asi 2 minuty z každé strany
MEDIUM STEAK (středně propečený): asi 3 minuty, nejprve prudce, pak stáhneme
WELL DONE (propečené): 5 minut z každé strany

6. Při obracení masa nepoužívejte vidličku, aby šťáva nevytekla.

7. Hotové steaky vyjmeme, necháme na teplém místě a doděláme omáčku.

8. Do výpeku z pánve přidáme kousek másla a nakrájené houby. Chvilku smažíme a poté zalijeme smetanou, osolíme a můžeme přidat i mletý pepř. Omáčku krátce povaříme.

9. Vrátíme se k masu. Pokud chceme medium steak, můžeme maso dát ještě do předehřáté trouby na 160°C a nechat chvilku péct.

10. Steak vložíme na talíř, osolíme a polijeme ho hotovou omáčkou. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky.

Ingredience

smetana ke šlehání
hovězí svíčková
houby
olivový olej
sůl
pepř

Další recepty:
  • Club sandwich

    Club sandwich s krůtím masem

  • Houbové rissoto

    Houbové rissoto (rizoto)

  • Smetanovo-hořčičná omáčka

    Smetanovo-hořčičná omáčka

  • hovězí roláda z mletého masa

    Hovězí roláda z mletého masa

  • Cuketová nádivka

    Cuketová nádivka

Průměrné hodnocení

(5 / 5)

5 5 4
Ohodnoťte tento recept

4 člověk/lidí hodnotil/li

Recipe Comments

Napsat komentář