Slaný francouzský koláč Quiche (Kiš)

2014-05-31
Slaný francouzský koláč Quiche
  • Příprava : 15m
  • Čas vaření : 30m
  • Hotovo : 45m

Slaný francouzský koláč Quiche se podává teplý i studený.

Těsto je křehké a hotové během chvilky. Do náplně můžete zužitkovat to, co najdete v lednici.

Těsto:
500 g hladké mouky
250 g tuku (hera nebo máslo nebo i sádlo, případně ½ hery a ½ másla)
Sůl
2 velká vejce

Z prosáté mouky a ostatních surovin zpracovat těsto, zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň hodinu v lednici odpočinout.

Náplň:
4 velká vajíčka
2 cibule nakrájené na kostičky
2 jarní cibulky
250 g libové anglické slaniny (nebo jiného uzeného masa stejného typu)
200 g dobrého tvrdého sýra (alespoň 40% tuku – gouda, madeland, nebo jiný i chuťově výraznější sýr)
Mletý pepř
450 – 500 ml smetany na vaření
Hrubá mouka

Ve větším nízkém hrnci opéct na oleji na kostičky nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidat na stejné kostičky nakrájenou slaninu a když je téměř opečená, přidat mletý pepř a také nasekanou jarní cibulku. Když se začne chytat ke dnu, stáhnout z plotny a nechat vychladnout.

V míse rozšlehat vejce, přilít smetanu a prošlehat. Smíchat s opečenou cibulí a slaninou a zašlehat 8 lžic hrubé mouky. Přidat nastrouhaný tvrdý sýr.

Těsto vyválet na cca 3-5 mm tloušťky, vložit do koláčové formy nebo na plech a dát na asi 12 minut do trouby předpéct. Těsto propíchat vidličkou, aby nedělalo bubliny.

Na takto předpečené těsto nalít připravenou náplň. Péct asi 25-30 minut, až náplň začne trochu hnědnout.

Náplň lze jakkoli doplňovat, moc dobré je nechat rozpustit na mírném ohni mražený sekaný nebo listový špenát a poklást jím těsto před politím vaječno sýrovou směsí.

Uvedené množství vystačí minimálně na 2 velké koláčové formy o průměru 30 cm, pokud rozválíte těsto tenčeji, i na další menší formu.

Ingredience

500 g hladké mouky
250 g tuku
Sůl
6 vajec
2 cibule
2 jarní cibulky
250 g libové anglické slaniny
200 g dobrého tvrdého sýra
Mletý pepř
450 - 500 ml smetany na vaření
Hrubá mouka

Další recepty:
  • Řecké masové válečky

    Soutzoukakia ze Smyrny – řecké masové válečky

  • Banánové palačinky

    Banánové palačinky

  • Zapečené gnocchi s rajčaty

    Zapečené gnocchi s rajčaty

  • rychlá krémová žampionová polévka

    Krémová žampionová polévka

  • Vepřové na houbách

Průměrné hodnocení

(4.6 / 5)

4.6 5 5
Ohodnoťte tento recept

5 člověk/lidí hodnotil/li

Napsat komentář