Slaný francouzský koláč Quiche (Kiš)
2014-05-31- Cuisine: Francouzská
- Příležitost: Svačina, Večeře
- Úroveň: Snadné
- Příprava : 15m
- Čas vaření : 30m
- Hotovo : 45m
Slaný francouzský koláč Quiche se podává teplý i studený.
Těsto je křehké a hotové během chvilky. Do náplně můžete zužitkovat to, co najdete v lednici.
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g tuku (hera nebo máslo nebo i sádlo, případně ½ hery a ½ másla)
Sůl
2 velká vejce
Z prosáté mouky a ostatních surovin zpracovat těsto, zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň hodinu v lednici odpočinout.
Náplň:
4 velká vajíčka
2 cibule nakrájené na kostičky
2 jarní cibulky
250 g libové anglické slaniny (nebo jiného uzeného masa stejného typu)
200 g dobrého tvrdého sýra (alespoň 40% tuku – gouda, madeland, nebo jiný i chuťově výraznější sýr)
Mletý pepř
450 – 500 ml smetany na vaření
Hrubá mouka
Ve větším nízkém hrnci opéct na oleji na kostičky nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidat na stejné kostičky nakrájenou slaninu a když je téměř opečená, přidat mletý pepř a také nasekanou jarní cibulku. Když se začne chytat ke dnu, stáhnout z plotny a nechat vychladnout.
V míse rozšlehat vejce, přilít smetanu a prošlehat. Smíchat s opečenou cibulí a slaninou a zašlehat 8 lžic hrubé mouky. Přidat nastrouhaný tvrdý sýr.
Těsto vyválet na cca 3-5 mm tloušťky, vložit do koláčové formy nebo na plech a dát na asi 12 minut do trouby předpéct. Těsto propíchat vidličkou, aby nedělalo bubliny.
Na takto předpečené těsto nalít připravenou náplň. Péct asi 25-30 minut, až náplň začne trochu hnědnout.
Náplň lze jakkoli doplňovat, moc dobré je nechat rozpustit na mírném ohni mražený sekaný nebo listový špenát a poklást jím těsto před politím vaječno sýrovou směsí.
Uvedené množství vystačí minimálně na 2 velké koláčové formy o průměru 30 cm, pokud rozválíte těsto tenčeji, i na další menší formu.
Ingredience
500 g hladké mouky | |
250 g tuku | |
Sůl | |
6 vajec | |
2 cibule | |
2 jarní cibulky | |
250 g libové anglické slaniny | |
200 g dobrého tvrdého sýra | |
Mletý pepř | |
450 - 500 ml smetany na vaření | |
Hrubá mouka |
Další recepty:
Průměrné hodnocení
(4.6 / 5)
5 člověk/lidí hodnotil/li