Vánoční rybí polévka z kapra
2019-12-22- Cuisine: Česká
- Příležitost: Oběd, Vánoce, Večeře, Zvláštní příležitosti
- Úroveň: Středně těžké
- Příprava : 30m
- Čas vaření : 45m
- Hotovo : 1:15 h
Vánoční rybí polévka z kapra se podává obvykle s krutony. Na polévku budete potřebovat hlavně kapří hlavu, jedlé vnitřnosti včetně jiker a mlíčí, cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl.
POSTUP:
1. Očištěné hlavy, kousek ocasu, mastné kousky z bříška, ploutve a vnitřnosti bez jiker a mlíčí dáme společně vařit. V poměru na 2 kapry dejte 4 litry vody.
2. Ještě nezapomeňte osolit, přidat dva bobkové listy, rozkrojenou a oloupanou cibuli, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček celého pepře.
3. Vaříme přes půl hodiny jemným vyrem a poté přecedíme.
4. Vedle uvaříme osolenou zeleninu – 1 mrkev, 3 plátky celeru, 1 petřžel. Zeleninu nerozvařte, spíše na skus. Poté vyndejte.
5. Do zeleninového vývaru dejte vařit jikry a mlíčí, osolte, a vařte 15 minut. Poté mlíčí nakrájejte.
6. Nakonec spojíte oba vývary.
7. Zahustíte jíškou ze 3/4 másla.
8. Na závěr 3 x nastrouhejte muškatový oříšek do polévky.
Ingredience
rybí hlava | |
rybí ocas | |
jirky a mlíčí | |
vnitřnosti | |
ploutve | |
mastné kousky z bříšek | |
voda - 4 litry na dva kapry | |
2 bobkové listy | |
6 kuliček celého pepře | |
3 kuličky nového koření | |
sůl | |
1 cibule | |
1 mrkev | |
3 plátky celeru | |
1 petržel | |
muškátový oříšek | |
krutony | |
3/4 másla | |
hladká mouka |
Další recepty:
Průměrné hodnocení
(0 / 5)
1 člověk/lidí hodnotil/li