Vánoční rybí polévka z kapra

2019-12-22
Vánoční rybí polévka z kapra
  • Příprava : 30m
  • Čas vaření : 45m
  • Hotovo : 1:15 h

Vánoční rybí polévka z kapra se podává obvykle s krutony. Na polévku budete potřebovat hlavně kapří hlavu, jedlé vnitřnosti včetně jiker a mlíčí, cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl.

POSTUP:
1. Očištěné hlavy, kousek ocasu, mastné kousky z bříška, ploutve a vnitřnosti bez jiker a mlíčí dáme společně vařit. V poměru na 2 kapry dejte 4 litry vody.

2. Ještě nezapomeňte osolit, přidat dva bobkové listy, rozkrojenou a oloupanou cibuli, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček celého pepře.

3. Vaříme přes půl hodiny jemným vyrem a poté přecedíme.

4. Vedle uvaříme osolenou zeleninu – 1 mrkev, 3 plátky celeru, 1 petřžel. Zeleninu nerozvařte, spíše na skus. Poté vyndejte.

5. Do zeleninového vývaru dejte vařit jikry a mlíčí, osolte, a vařte 15 minut. Poté mlíčí nakrájejte.

6. Nakonec spojíte oba vývary.

7. Zahustíte jíškou ze 3/4 másla.

8. Na závěr 3 x nastrouhejte muškatový oříšek do polévky.

Ingredience

rybí hlava
rybí ocas
jirky a mlíčí
vnitřnosti
ploutve
mastné kousky z bříšek
voda - 4 litry na dva kapry
2 bobkové listy
6 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
sůl
1 cibule
1 mrkev
3 plátky celeru
1 petržel
muškátový oříšek
krutony
3/4 másla
hladká mouka

Další recepty:
  • Řecké masové válečky

    Soutzoukakia ze Smyrny – řecké masové válečky

  • Vánočka

    Vánočka

  • Bramborový salát

    Bramborový salát

  • rychlá krémová žampionová polévka

    Krémová žampionová polévka

  • Vepřové na houbách

Průměrné hodnocení

(0 / 5)

0 5 1
Ohodnoťte tento recept

1 člověk/lidí hodnotil/li

Napsat komentář