Vánočka

2020-12-22
vánočka
  • Příprava : 1:30 h
  • Čas vaření : 57m
  • Hotovo : 2:27 h

Vánočka patří k českým tradičním pokrmům na vánoční svátky. Tenhle recept je na dvě vánočky, takže pokud chcete jen jednu, použijte poloviční množství.

POSTUP:

1. Rozinky a brusinky dáme na noc do rumu.

2. Smícháme obě mouky, sůl a oba cukry.

3. Do důlky směsi rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a uděláme kvásek.

4. Vmícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sádlo, smetanu a citrónovou kůru.
Vypracujeme těsto, do něj vmícháme rozinky, brusinky a nasekané mandle.

5. Necháme v teple kynout.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky. Upleteme vánočky a vložíme je na plech s pečícím papírem. Pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pokud děláte 3 patra vánočky, jednotlivá patra pomažte bílkem, bude sloužit jako lepidlo. A raději zpevněte špejlemi.

7. Opět necháme chvíli kynout.

8. Předehřejeme troubu na 200 °C. 7 minut pečeme na 200°C. 50 minut na 160 až 170 °C.

Při pečení můžeme vánočky přikrýt alobalem od půlky pečení bochánky odkryjeme.

Náš tip: Příprava vánočky v domácí pekárně

Domácí pekárna je opravdu velký pomocník a usnadní vám zadělání těsta a následné kynutí. Pokud si necháte těsto vypracovat domácí pekárnou, dejte nejprve všechny vodnaté ingredience, poté všechny sypké a nakonec rozdrobte droždí nebo použijte sušené. Mandle, brusinky a rozinky přidejte zhruba v polovině míchání. Možná vás pekárna i sama upozorní.

Ingredience

400 g hladké mouky
600 g polohrubé mouky
15 ml mléka
125 g másla
125 g sádla
Zakysaná smetana
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Kůra z citrónu
5 žloutků
1 vejce
42 g droždí
80 g rozinek
80 g brusinek
150 ml rumu
Špetka soli
mandlové lupínky
1 vejce na potření

Další recepty:
  • Banánové palačinky

    Banánové palačinky

  • Bramborový salát

    Bramborový salát

  • rychlý jogurtový koláč

    Rychlý vláčný jogurtový koláč

  • kokosky slepované krémem

    Kokosky slepované krémem

  • Vánoční rybí polévka z kapra

    Vánoční rybí polévka z kapra

Průměrné hodnocení

(0 / 5)

0 5 0
Ohodnoťte tento recept

0 člověk/lidí hodnotil/li

Napsat komentář