Více než 5 důvodů, proč by měla být mrkev ve vašem jídelníčku

Od : | 0 Komentářů | Datum: Srpen 17, 2019 | Kategorie : Tatínkovo triky

Mrkev, kořenová zelenina, je nejoblíbenější druh zeleniny i mezi dětmi. A je dobře, že nám tak chutná, protože má na naše tělo několik pozitivních účinků.

1. Příznivě působí na naše oči
Mrkev obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Na oči příznivé působí vitamíny A, E a betakaroten. A na všechny tyto tři složky je mrkev bohatá. Betakaroten a vitamin A vyživují sítnici a vitamín E pomáhá předcházet makulární degeneraci (onemocnění očí, při kterém může dojít i ke ztrátě zraku).

2. Mrkev vám pomůže lépe se opálit
Jak jsme si říkali, mrkev obsahuje řadu prospěšných látek a ty pomáhají chránit kůži před UV slunečním zářením. A navíc betakaroten je velmi často obsažen i v opalovacích přípravcích a to proto, že pomáhá přeměňovat pigment k hnědší barvě a výsledkem je krásnější opálení pokožky.

3. Zlepšuje zažívání a je tak dobrá na hubnutí
Mrkev velmi dobře zasytí, protože je bohatá na vlákninu, a navíc má velmi málo kalorií. Lépe se po ní tráví, a proto si ji často přidáváme do zeleninových salátů anebo v kombinaci s čočkou.

4. Mrkev je dobrá na imunitní systém
Býváte často nemocní? Tak zařaďte do svého denního jídelníčku jednu mrkev a sledujte, co to s vámi udělá. Mrkev totiž obsahuje vitamín C a selen, a to jsou velmi silné antioxidanty.

5. A jaké jsou další příznivé účinky?

• posiluje srdce a cévy
• urychluje hojení ran
• zvyšuje mužskou plodnost
• prospívá těhotným ženám a dětem
• stará se o kvalitní vlasy a nehty

Mrkev a její příznivé účinky

Mrkev má určitě ještě další dobré důvody, proč by se měla jíst, ať už v syrovém nebo tepelně zpracovaném stavu. Ale daleko více prospěšná je, když je vařené nebo restovaná.

Nedávno jsme vyzkoušeli i ne tolik známou mrkev žlutou a černou. Žlutá mrkev je dobrá pro dětské kašičky, že si tak snadno nezašpiní. Černá mrkev je po oloupání fialová a má daleko více antioxidantů než mrkev oranžová. Protože se u nás moc nevyskytuje, tak je trochu dražší. Chuťově jsou si všechny mrkve velmi podobné, ale pokud budete chtít připravovaný pokrm barevně oživit, můžete použít více variant.

Sdílet


Napsat komentář