Hovězí steak s houbovo-smetanovou omáčkou
2014-07-04- Příležitost: Oběd, Oslava, Večeře
- Úroveň: Středně těžké
- Příprava : 5m
- Čas vaření : 15m
- Hotovo : 20m
Pro milovníky hovězí masa jsme si připravili skvělý recept – hovězí steak s houbovo-smetanovou omáčkou.
Hovězí maso je velmi zdravé a náročné na přípravu. Na hovězí steak se nejvíce hodí svíčková, ale můžete použít i roštěnku.
POSTUP:
1. Hovězí maso naporcujeme na silnější plátky (minimálně 2 cm).
2. Omyjeme a osušíme maso. A jemně naklepeme pomocí kloubů rukou.
3. Chuť masa můžeme trochu vylepšit pepřem. Solit ho budeme až bude hotové.
4. Rozpalte pánev se silnějším dnem a potřete ji olivovým olejem.
5. Maso zprudka opečeme z každé strany. Čas opékání záleží na tom, jak moc ho máme rádi propečené.
RARE STEAK (krvavý): asi 2 minuty z každé strany
MEDIUM STEAK (středně propečený): asi 3 minuty, nejprve prudce, pak stáhneme
WELL DONE (propečené): 5 minut z každé strany
6. Při obracení masa nepoužívejte vidličku, aby šťáva nevytekla.
7. Hotové steaky vyjmeme, necháme na teplém místě a doděláme omáčku.
8. Do výpeku z pánve přidáme kousek másla a nakrájené houby. Chvilku smažíme a poté zalijeme smetanou, osolíme a můžeme přidat i mletý pepř. Omáčku krátce povaříme.
9. Vrátíme se k masu. Pokud chceme medium steak, můžeme maso dát ještě do předehřáté trouby na 160°C a nechat chvilku péct.
10. Steak vložíme na talíř, osolíme a polijeme ho hotovou omáčkou. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky.
Ingredience
smetana ke šlehání | |
hovězí svíčková | |
houby | |
olivový olej | |
sůl | |
pepř |
Další recepty:
Průměrné hodnocení
(2.3 / 5)
9 člověk/lidí hodnotil/li