Mazanec se zakysanou smetanou
2014-05-19- Příležitost: Velikonoce
- Úroveň: Středně těžké
- Příprava : 40m
- Čas vaření : 57m
- Hotovo : 1:37 h
Netradiční recept – Mazanec se zakysanou smetanou, ohromil naší rodinu a rozhodli jsme se, že už jiný dělat nebudeme. 🙂
Ingredience jsou na dva bochánky.
POSTUP:
1. Rozinky a brusinky dáme na noc do rumu.
2. Smícháme obě mouky, sůl a oba cukry.
3. Do důlky směsi rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a uděláme kvásek.
4. Vmícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sádlo, smetanu a citrónovou kůru.
Vypracujeme těsto, do něj vmícháme rozinky, brusinky a nasekané mandle.
5. Necháme v teple kynout.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky. Uděláme bochánky a vložíme je na plech s pečícím papírem. Pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
7. Opět necháme 20 minut kynout.
8. Předehřejeme troubu na 200 °C. 7 minut pečeme na 200°C. 50 minut na 160 až 170 °C.
Při pečení nejprve přikryjeme alobalem od půlky pečení bochánky odkryjeme.
Ingredience
400 g hladké mouky | |
600 g polohrubé mouky | |
15 ml mléka | |
125 g másla | |
125g sádla | |
Zakysaná smetana | |
15 dkg cukru | |
1 vanilkový cukr | |
Kůra z citrónu | |
5 žloutků | |
1 vejce | |
42 g droždí | |
80 g rozinek | |
100ml rumu | |
Špetka soli | |
10dkg sekaných mandlí | |
1 vejce na potření | |
mandlové lupínky na posyp |
Další recepty:
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
1 člověk/lidí hodnotil/li