Vánočka
2020-12-22- Cuisine: Česká
- Příležitost: Vánoce, Zvláštní příležitosti
- Úroveň: Snadné
- Příprava : 1:30 h
- Čas vaření : 57m
- Hotovo : 2:27 h
Vánočka patří k českým tradičním pokrmům na vánoční svátky. Tenhle recept je na dvě vánočky, takže pokud chcete jen jednu, použijte poloviční množství.
POSTUP:
1. Rozinky a brusinky dáme na noc do rumu.
2. Smícháme obě mouky, sůl a oba cukry.
3. Do důlky směsi rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a uděláme kvásek.
4. Vmícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sádlo, smetanu a citrónovou kůru.
Vypracujeme těsto, do něj vmícháme rozinky, brusinky a nasekané mandle.
5. Necháme v teple kynout.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky. Upleteme vánočky a vložíme je na plech s pečícím papírem. Pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pokud děláte 3 patra vánočky, jednotlivá patra pomažte bílkem, bude sloužit jako lepidlo. A raději zpevněte špejlemi.
7. Opět necháme chvíli kynout.
8. Předehřejeme troubu na 200 °C. 7 minut pečeme na 200°C. 50 minut na 160 až 170 °C.
Při pečení můžeme vánočky přikrýt alobalem od půlky pečení bochánky odkryjeme.
Náš tip: Příprava vánočky v domácí pekárně
Domácí pekárna je opravdu velký pomocník a usnadní vám zadělání těsta a následné kynutí. Pokud si necháte těsto vypracovat domácí pekárnou, dejte nejprve všechny vodnaté ingredience, poté všechny sypké a nakonec rozdrobte droždí nebo použijte sušené. Mandle, brusinky a rozinky přidejte zhruba v polovině míchání. Možná vás pekárna i sama upozorní.
Ingredience
400 g hladké mouky | |
600 g polohrubé mouky | |
15 ml mléka | |
125 g másla | |
125 g sádla | |
Zakysaná smetana | |
150 g cukru krupice | |
1 vanilkový cukr | |
Kůra z citrónu | |
5 žloutků | |
1 vejce | |
42 g droždí | |
80 g rozinek | |
80 g brusinek | |
150 ml rumu | |
Špetka soli | |
mandlové lupínky | |
1 vejce na potření |
Další recepty:
Průměrné hodnocení
(0 / 5)
0 člověk/lidí hodnotil/li