Soutzoukakia ze Smyrny – řecké masové válečky
2021-12-30- Porce : 7
- Příprava : 1:10 h
- Čas vaření : 30m
- Hotovo : 1:40 h
Soutzoukakia ze Smyrny – řecké masové válečky – je výborný pokrm pocházející z řecké Smyrny (dnešní turecký Izmir). Rajčatová omáčka s masovými válečky je výborná s rýží Basmati. Naše děti je ale milují se špagetami.
POSTUP MASOVÉ VÁLEČKY:
Smícháme oba druhy mletého masa, panko strouhanku, nadrobno nakrájené 3 stroužky česneku (doporučujeme vyndat prostředek), nadrobno nakrájenou jednu cibuli, nadrobno nakrájený svazek petrželky, rozšlehané vejce, olivový olej, mletou skořici (lžíci na kilo masa), mletý kmín (lžičku na kilo masa).
Osolíme a opepříme.
Maso důkladně promícháme, nejlépe rukama.
Dáme na hodinu do lednice odležet.
Vytvarujeme masové válečky.
Poté pečeme zhruba 10 minut v předehřáté troubě na 220 °C. A aspoň jednou otočíme. Hotové je vložíme do rajčatové omáčky, aby nasákly tu správnou chuť.
Pokud nemáme možnost pečení v troubě, můžeme masové válečky poprášit moukou a osmažit na pánvi. Během smažení doporučujeme často otáčet.
POSTUP RAJČATOVÁ OMÁČKA:
Na rozpáleném olivovém oleji necháme změknout nadrobno nakrájenou cibuli (2 ks) a česnek (6 stroužků). Poté přidáme rajčatové pyré (pasatu + protlak), přídáme nejlépe vývar (může být i voda, ale ubere na chuti), tymián, bobkový list, cukr, 4 špetky mletého kmína a 2 špetky sladké papriky.
Osolíme a opepříme.
Vaříme do zhoustnutí a poté vyndáme bobkový list a rozmixujeme.
Naservírovaný pokrm můžeme ještě posypat petrželkou.
Ingredience
500 g mletého hovězího | |
500 g mletého vepřového | |
100 g panko stouhanky | |
150 ml olivového oleje | |
1 cibule | |
3 stroužků česneku | |
svazek petrželky | |
1 polévková lžíce mleté skořice | |
1 vejce | |
1 lžička mletého kmína | |
500 g rajčatového pyré | |
1 l vývaru | |
tymián | |
2 bobkové listy | |
2 vrchovaté lžíce cukru | |
4 špetky mletého kmína | |
2 špetky mleté sladké papriky | |
6 stroužků česneků | |
2 cibule | |
sůl a pepř |
Další recepty:
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
1 člověk/lidí hodnotil/li