Soutzoukakia ze Smyrny – řecké masové válečky

2021-12-30
Řecké masové válečkyŘecké masové válečky
  • Porce : 7
  • Příprava : 1:10 h
  • Čas vaření : 30m
  • Hotovo : 1:40 h

Soutzoukakia ze Smyrny – řecké masové válečky – je výborný pokrm pocházející z řecké Smyrny (dnešní turecký Izmir). Rajčatová omáčka s masovými válečky je výborná s rýží Basmati. Naše děti je ale milují se špagetami.

POSTUP MASOVÉ VÁLEČKY:
Smícháme oba druhy mletého masa, panko strouhanku, nadrobno nakrájené 3 stroužky česneku (doporučujeme vyndat prostředek), nadrobno nakrájenou jednu cibuli, nadrobno nakrájený svazek petrželky, rozšlehané vejce, olivový olej, mletou skořici (lžíci na kilo masa), mletý kmín (lžičku na kilo masa).
Osolíme a opepříme.
Maso důkladně promícháme, nejlépe rukama.
Dáme na hodinu do lednice odležet.
Vytvarujeme masové válečky.
Poté pečeme zhruba 10 minut v předehřáté troubě na 220 °C. A aspoň jednou otočíme. Hotové je vložíme do rajčatové omáčky, aby nasákly tu správnou chuť.
Pokud nemáme možnost pečení v troubě, můžeme masové válečky poprášit moukou a osmažit na pánvi. Během smažení doporučujeme často otáčet.

POSTUP RAJČATOVÁ OMÁČKA:
Na rozpáleném olivovém oleji necháme změknout nadrobno nakrájenou cibuli (2 ks) a česnek (6 stroužků). Poté přidáme rajčatové pyré (pasatu + protlak), přídáme nejlépe vývar (může být i voda, ale ubere na chuti), tymián, bobkový list, cukr, 4 špetky mletého kmína a 2 špetky sladké papriky.
Osolíme a opepříme.
Vaříme do zhoustnutí a poté vyndáme bobkový list a rozmixujeme.

Naservírovaný pokrm můžeme ještě posypat petrželkou.

Ingredience

500 g mletého hovězího
500 g mletého vepřového
100 g panko stouhanky
150 ml olivového oleje
1 cibule
3 stroužků česneku
svazek petrželky
1 polévková lžíce mleté skořice
1 vejce
1 lžička mletého kmína
500 g rajčatového pyré
1 l vývaru
tymián
2 bobkové listy
2 vrchovaté lžíce cukru
4 špetky mletého kmína
2 špetky mleté sladké papriky
6 stroužků česneků
2 cibule
sůl a pepř

Další recepty:
  • Banánové palačinky

    Banánové palačinky

  • Zapečené gnocchi s rajčaty

    Zapečené gnocchi s rajčaty

  • rychlá krémová žampionová polévka

    Krémová žampionová polévka

  • Vánoční rybí polévka z kapra

    Vánoční rybí polévka z kapra

  • Vepřové na houbách

Průměrné hodnocení

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnoťte tento recept

1 člověk/lidí hodnotil/li

Napsat komentář