Králík na česneku s cuketou a bramborovým knedlíkem

2014-07-16
  • Porce : 5
  • Příprava : 2:30 h
  • Čas vaření : 2:0 h
  • Hotovo : 4:30 h

Pečený králík na česneku s cuketou a bramborovým knedlíkem patří mezi tradiční český nedělní oběd.

Pro přípravu si musíme najít více času.

Králík na česneku
Naporcovaného kralíka osolíme, okmínujeme. Přidáme 6 stroužků česneku nakrájených na malé kostičky a jednu menší cibuli nakrájenou na půlměsíčky.
Necháme přes noc uležet.
Druhý den podlijeme 2dcl vody a přidáme 2 lžíce sádla.
Předehřejeme troubu na 220°C a pečeme na 200°C 1h 20 minut. 10 minut před vyndáním zaprášíme šťávu hladkou moukou .

Cuketové zelí
1 lžíce cukru,
Troška oleje
Půlka cibule.
4 cukety

Trochu oleje, půlku cibule a 1 lžíci cukru. Necháme zkaramelizovat.
Přidáme oloupané a nastrouhané cukety na větší kusy. Vaříme 20 minut. Zahustíme menší nastrouhanou bramborou. Ochutíme trochou octa a osolíme.

Bramborové knedlíky
5 porcí
80dkg brambor
1 vejce
10dkg hrubé mouky
8dkg krupice
Špetka soli

Uvaříme brambory na loupačku a oloupeme. Studené brambory rozmačkáme či nastrouháme.
Rozválíme knedlíky a uděláme šišky 20 cm dlouhé, v průměru 5 cm silné. Dáme do osolené vařící se vody.
Po 5 minutách je opatrně nadzvedneme a dále vaříme 20 minut.
Po vyjmutí z vody ihned rozkrajujeme.
Knedlíky jsou chutnější druhý den.

Jak nakrájet knedlíky?

Ingredience

6 stroužků česneku
králík
1 a půl cibule
2 dcl vody
2 lžíce sádla
hladká mouka na zaprášení
1 lžíce cukru
Troška oleje
4 cukety
80dkg brambor
1 vejce
10dkg hrubé mouky
8dkg krupice
Špetka soli
kmín

Další recepty:
  • Řecké masové válečky

    Soutzoukakia ze Smyrny – řecké masové válečky

  • Vánočka

    Vánočka

  • Bramborový salát

    Bramborový salát

  • Zapečené gnocchi s rajčaty

    Zapečené gnocchi s rajčaty

  • Vánoční rybí polévka z kapra

    Vánoční rybí polévka z kapra

Průměrné hodnocení

(4 / 5)

4 5 2
Ohodnoťte tento recept

2 člověk/lidí hodnotil/li

Napsat komentář