Medové perníčky
2019-12-01- Příležitost: Oslava, Vánoce, Velikonoce, Zvláštní příležitosti
- Úroveň: Snadné
- Příprava : 60m
- Čas vaření : 30m
- Hotovo : 1:30 h
Hledáte perníčky, které jsou po upečení ihned měkké? Taky nechcete čekat třeba 3 týdny, až se budou perníčky k jídlu? Rozhodně vyzkoušejte tento recept na medové perníčky bez kakaa.
POSTUP:
1. Mouku prosít, smíchat s práškem do pečiva.
2. Všechny tekuté ingredience společně s cukrem vyšleháme. Poté postupně přidáváme směs mouky a koření.
3. Nakonec těsto vyndáme na vál a ještě trochu zpracujeme ručně. Trochu lepí, nevadí, nepřidávat mouku. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odležet, po odležení už lepit nebude.
4. Buďto na pomoučněném válu (mouky dávat málo, aby nebyly perníčky tvrdé) nebo dejte těsto z obou stran do fólie, vyválíme placku cca 5 mm silnou a vykrajujeme perníčky. Odřezky těsta doporučujeme vrátit do ledničky třeba na 5 minut, bude se vám s ním lépe pracovat.
5. Perníčky pečeme asi při 170 stupních asi 7 minut podle velikosti perníčků. Po vyndání z trouby hned potíráme vajíčkem.
Z této dávky se upečou asi 4 plechy – asi 100 ks středních perníčků.
Po upečení je dobré nechat perníčky přes noc vydýchat na plechu, nebo jiném rovném povrchu (nedávat přes sebe do misky, aby se nezkroutily).
Zdobit se můžou hned po vychladnutí. Chutnají lépe druhý den, rozleží se koření, navíc ještě trochu změknou.
Ingredience
100 g žloutků (cca 5 velkých) | |
100 g rozpuštěného másla | |
100 g tekutého medu | |
4 lžíce mléka | |
200 g cukru krupice | |
580 g hladké mouky | |
prášek do perníku | |
1 rozkvedlané vajíčko na potírání (potírá se až po upečení) |
Další recepty:
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
1 člověk/lidí hodnotil/li