Druhy italských těstovin
Nevyznáte se v italských těstovinách? Nebojte se, náš průvodce Vám poradí. Každý druh těstovin jsme stručně popsali. A aby jste těstoviny lépe poznali, připojili jsme i obrázek.
Druhy italských těstovin se liší tvarem, délkou, tloušťkou, vroubkováním, moukou a také příchutí. Většinu těstovin v České republice ani nenajdeme.
Představíme si ty nejběžnější. Těstoviny rozdělujeme na plněné a neplněné.
PLNĚNÉ těstoviny:
Canelloni
– Jsou to závitky z vaječného nudlového těsta. Plněné jsou třeba špenátem, mletým masem, tvarohem.
Cappelleti
– Jedná se o těstoviny, které mají tvar malých kloboučků.
Ravioli
– Ravioli jsou taštičky, které mají tvar čtverečků. Plní se například ricottou a špenátem, tvarohem, houbami, bylinkovým pestem, dýní.
Tortellini
– Taštičky, které mají tvar prstýnku. Obvykle jsou plněny masem, sýrem nebo špenátem.
NEPLNĚNÉ těstoviny
Bucatini
– Jedná se o dlouhé špagety, které jsou uvnitř duté
Cavatelli
– Asi tři centimetry dlouhé těstoviny se stočenými okraji
Farfalle
– Těstoviny ve tvaru motýlků či mašliček
Fettuccine
– Široké nudle (širší než tagliatelle).
Fusilli
-Jsou spirálky, vrtulky, dlouhá těstovinová vřetena.
Gnocchi
– Noky, většinou vyráběné z bramborového těsta ve tvaru koulí nebo šišek
Lasagne
– Zhruba 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty
Linguine
– Tenké, placaté špagety, říká se jím také jazýčky
Makkaroni
– Těstoviny polodlouhého tvaru. Duté spaghetti.
Orecchiette
– Jedná se o těstoviny ve tvaru oušek
Papardelle
– Asi 1 cm široké nudle stočené do klubíček
Penne
– Jsou to menší makaronky, široké kratší rourky se zkosenými konci
Pizzoccheri
– Rovné nudle dělané z 80 % pohankové mouky
Rigatoni
– Jsou podobné těstovinám penne, jen delší a s rovnými konci.
Spaghetti
– Tenké těstoviny podlouhlého tvaru, zhruba 2mm tlusté, v čestině špagety.
Spaghettini
– Jedná se o velmi tenké špagety.
Tagliatelle
– Široké nudle.