Druhy italských těstovin

Od : | 0 Komentářů | Datum: Květen 26, 2014 | Kategorie : Tatínkovo triky

Nevyznáte se v italských těstovinách? Nebojte se, náš průvodce Vám poradí. Každý druh těstovin jsme stručně popsali. A aby jste těstoviny lépe poznali, připojili jsme i obrázek.

Druhy italských těstovin se liší tvarem, délkou, tloušťkou, vroubkováním, moukou a také příchutí. Většinu těstovin v České republice ani nenajdeme.

Představíme si ty nejběžnější. Těstoviny rozdělujeme na plněné a neplněné.

PLNĚNÉ těstoviny:

Canelloni
– Jsou to závitky z vaječného nudlového těsta. Plněné jsou třeba špenátem, mletým masem, tvarohem.

Cappelleti
– Jedná se o těstoviny, které mají tvar malých kloboučků.

Ravioli
– Ravioli jsou taštičky, které mají tvar čtverečků. Plní se například ricottou a špenátem, tvarohem, houbami, bylinkovým pestem, dýní.

Tortellini
– Taštičky, které mají tvar prstýnku. Obvykle jsou plněny masem, sýrem nebo špenátem.

NEPLNĚNÉ těstoviny

Bucatini
– Jedná se o dlouhé špagety, které jsou uvnitř duté

Cavatelli
– Asi tři centimetry dlouhé těstoviny se stočenými okraji

Farfalle
– Těstoviny ve tvaru motýlků či mašliček

Fettuccine
– Široké nudle (širší než tagliatelle).

Fusilli
-Jsou spirálky, vrtulky, dlouhá těstovinová vřetena.

Gnocchi
– Noky, většinou vyráběné z bramborového těsta ve tvaru koulí nebo šišek

Lasagne
– Zhruba 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty

Linguine
– Tenké, placaté špagety, říká se jím také jazýčky

Makkaroni
– Těstoviny polodlouhého tvaru. Duté spaghetti.

Orecchiette
– Jedná se o těstoviny ve tvaru oušek

Papardelle
– Asi 1 cm široké nudle stočené do klubíček

Penne
– Jsou to menší makaronky, široké kratší rourky se zkosenými konci

Pizzoccheri
– Rovné nudle dělané z 80 % pohankové mouky

Rigatoni
– Jsou podobné těstovinám penne, jen delší a s rovnými konci.

Spaghetti
– Tenké těstoviny podlouhlého tvaru, zhruba 2mm tlusté, v čestině špagety.

Spaghettini
– Jedná se o velmi tenké špagety.

Tagliatelle
– Široké nudle.

Sdílet


Napsat komentář