Účinky léčivých bylinek ve stravě
Od : Tatínkovo recepty | 0 Komentářů | Datum: 2 července, 2014 | Kategorie : Tatínkovo triky
Účinky léčivých bylinek ve stravě jsou způsobeny esenciálními oleji, které se v bylinkách hojně nacházejí.
Bylinky se používají jen v nepatrném množství!
Do kterých jídel se dávají a k čemu jsou nejčastěji používané bylinky dobré si přečtěte níže.
Bazalka
– často spojována s rajčatovými pokrmy, typická pro italskou kuchyni
– zklidňuje nervovou soustavu a podporuje zažívání a tiší žaludeční křeče
Bobkový list
– používána do polévek a omáček
– podporuje zažívání a chuť k jídlu
Fenykl
– přidává se do omáček a rybích nádivek
– používá se jako prevence proti nespavosti, nadýmání, nevolnosti a zvracení
Kopr
– přidáván do zavařenin, do polévek a rybích pokrmů
– účinky při křečích a nadýmání, kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo
Koriandr
– přidává se do salátů a omáček
– posiluje močové ústrojí a pomáhá při zánětu močových cest
Máta
– slouží k dochucení skopového mása a zákusků
– pomáhá při zažívání a horký vývar při nachlazení
Oregano
– přidává se do nádivek a do pizzy
– vývar zmírňuje kašel a příznaky nachlazení, nesmí se používat v těhotenství
Pažitka
– vylepšuje chuť brambor, polévek, vaječných jídel a omáček
– usnadňujě zažívání a zlepšuje chuť k jídlu
Petržel
– obsahuje hojně vitamin C a železo
– oživuje dech, pokud jste jedli česnek, zkuste ji chvíli žvýkat v ústech
Rozmarýn
– dochucuje se jím skopové, kuřecí maso
– blahodárně působí na nervovou soustavu, krevní oběh, proti bolestem hlavy a trávení
Tymián
– používá se pro svou aromatickou vůni do kuřecího a rybího masa
– výluh slouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny, usnadňujě odkašlávání
Novinky
- Bylinkové čaje a jejich účinky 17 srpna, 2019
- Více než 5 důvodů, proč by měla být mrkev ve vašem jídelníčku 17 srpna, 2019
- Příznivé účinky pití kávy 14 května, 2019