Příznivé účinky pití kávy

Od : | 0 Komentářů | Datum: Květen 14, 2019 | Kategorie : Tatínkovo triky

Jak je to s účinky pití kávy se řeší již po staletí. Odborníci se snaží objasnit, za jakých okolností má káva blahodárné účinky a za jakých podmínek je pití kávy nevhodné.

Káva a její pozitivní účinky
(Espresso šapo sadu s růžemi najdete na moderninakup.cz)

Pro lepší představu. Typický šálek kávy (240 ml) obsahuje: (1)
• Vitamin B2 (riboflavin) – 11% DDD (doporučené denní dávky)
• Vitamin B5 (kyselina pantotenová) – 6% DDD
• Vitamin B1 (thiamin) – 2% DDD
• Vitamin B3 (niacin)- 2% DDD
• Kyselina listová – 1% DDD
• Mangan – 3% DDD
• Draslík – 3% DDD
• Hořčík – 2% DDD
• Fosfor – 1% DDD

V našem článku se budeme zabývat jen těmi příznivými účinky. Jistě jich je celá řada, ale my se zaměříme na následující čtyři.
1. Dodává energii
Popíjení kávy dodává energii, zvyšuje výkonnost, zlepšuje paměť a bdělost. Ač je toto povzbuzení krátkodobé, využijeme ho třeba při prezentacích, firemních poradách nebo třeba i při sportovním výkonu.
2. Pomáhá při hubnutí
Káva pomáhá i při spalování tuků a zvýšení rychlosti metabolismu. Je to díky kofeinu, který se vyskytuje v téměř každém spalovači tuku.
3. Snižuje riziko onemocnění
Pravidelné popíjení kávy může podle jistých studií snížit riziko onemocnění, jako je Cukrovka typu II., Parkinsonovy choroby nebo Alzheimerova choroba. Káva má totiž blahodárné účinky na neurony v mozku. Šálek kávy má i pozitivní vliv na játra.
4. Zabraňuje vzniku depresím
Díky antioxidantům, které jsou v kávě obsaženy, se v několika průzkumech ukázalo, že ten, kdo denně vypil čtyři a více šálků kávy byl o 10% méně náchylný k depresím, než ten, kdo kávu nebyl vůbec.

Pití a kávy má pozitivní účinky
(Filtrační konvice a espresso porcelánovou šapo sadu najdete na moderninakup.cz v kategorii Kuchyně a jídelna)

Jak by se měla káva pít, aby měla více příznivých účinků než těch nepříznivých?
Ke kávě by se neměl přidávat cukr a smetana.
Dále je vhodné přelít kávu před podáváním přes papírový filtr. Nefiltrované kávy (např. turecká) zvyšují hladinu cholesterolu, díky sloučenině s názvem kafestol, která je v této kávě obsažena.

Závěrem nezbývá než říci, že každý člověk na sobě dokáže vycítit, jak na něj káva působí, a řídí se tak svými pocity. Prostě, když mu káva nedělá dobře, tak ji nepije.

Sdílet


Napsat komentář