Jak poznat zralé avokádo
V tomto příspěvku se dozvíte, jak poznat zralé avokádo.
Málokdo ví, že avokádo zraje, až když se utrhne.
Zralé avokádo poznáte tak, když je na omak měkké, ale ne kašovité. A má tmavou barvu, skoro až černou. Stopka nesmí být suchá a vypadávat od plodu.
JAK SE STARAT O AVOKÁDO.
Avokádo, jinak řečeno hruškovec přelahodný, doporučujeme kupovat zelené a nechat ho doma dozrát v papíru v pokojové teplotě. Nedávat ho do lednice.
Jakmile avokádo jednou rozkrojíte, musíte ho sdělat.
Avokádo není vhodné skladovat v mrazáku. Pokud Vám zbyde například avokádová pomazánka, nenechte ji v lednici déle než 3 dny.
KLADY AVOKÁDA
Avokádo obsahuje vysoké množství vitamínů, pomáhá při snížení cholesterolu a nadváhy.
Je vhodné i pro malé děti. Zlepšuje zažívání.
Obsahuje vitamín A, B (B1, B2, B6), C, E, vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, proteiny a lecitin.
Doporučuje se osobám s nemoci nervového systému a těhotným ženám.
Pomáhá při tvorbě červených krvinek. Podporuje soustředění. Zmírňuje menstruační bolesti.
Z avokáda se dá dělat spoustu pomazánek, salátů. Je ale výborné ho jíst samotné, pokapat citrónem nebo jen posolit.
Recept Avokádová pomazánka – Guakamole