Jaké bylinky na grilování
Máte rádi grilování, tak vám poradíme jaké bylinky na grilování zvolit.
Bylinky můžete přidat do směsí, v kterých naložíte maso anebo jen položit na grilované maso.
Rozmarýn
– Vhodné pro všechny druhy masa
– Podporuje trávení, zabraňuje nadýmání
– Dejte jen trochu, jinak získáte nahořklou chuť
Tymián
– Doporučujeme k přípravě ryb například s citrónovou šťávou a ke grilované zelenině
– Umí vyvolat chuť divočiny
– Nemělo by se ho dávat hodně, je velice výrazný
Oregano
– Hodí se na libovolné maso do zeleninových salátů
– Snese se i s dalšími bylinkami
– Množství je zcela na vás
Šalvěj
– Vyzkoušejte šalvěj k vepřovému či králičímu masu nebo k divočině
– Použijte ji jen trochu, pro její typickou lehce pálivou a nahořklou chuť, byste necítili chuť masa
Bobkový list
– Použijte hlavně do marinád, ale poté vyndejte. Slouží pouze k dochucení.
– Nezapomeňte ho přidat do divočiny nebo vývaru. Na grilované maso ho ale nepodkládejte.
– Opět podporuje trávení.
– Snese se s dalšími bylinkami
Bazalka
– Také se jí říká univerzální bylinka k zelenině.
– Tip: Pěstujte ji společně se zeleninou, odežene škůdce.
Levandule
– Nejlépe vynikne na drůbeži. Ale přidejte ji jen trochu.
– Snese se s dalšími bylinkami
Máta
– Že se Vám vybaví mátový čaj nebo mojito? Pak je to správně. Na grilování se příliš nehodí.
Petržel
– Listová petržel zlepšuje chuť k jídlu, ale až chemickými reakcemi. Jinak sama o sobě příliš aromatičnosti nepřidává.
Libeček
– Pokud ho máte oblíbený na bramborách nebo v polévce, zkuste si ho přidat do olejové směsi, kterou potřete makrelu a následně můžete grilovat.
– Olejová směs – nasekaný libeček, česnek, drcený kmín, sůl, pepř, citrónová šťáva