Vánoční štóla

2018-12-19
Vánoční štóla
  • Příprava : 20m
  • Čas vaření : 50m
  • Hotovo : 1:10 h

Vánoční štóla je německý sladký bochník, který je snadnější na přípravu než naše vánočka.

Štóla se totiž nedělá z kynutého těsta.
Sehnat recept na opravdu dobrou štólu nebyl oříšek. Takhle ji totiž dělá tchýně. :-)

POSTUP:
1. Na noc dáme rozinky do rumu.

2. Heru utřeme s moučkovým cukrem a poté přidáme vejce, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše utřeme do hladké pěny.

3. Přidáme měkký tvaroh, mouku a kypřící prášek (klidně 1/2 kypřícího prášku do perníku a 1/2 obyčejného).

4. Vše spojíme v polotuhé těsto.

5. Přidáme rozinky a kandované ovoce.

6. Vyválíme na plát silný 3 cm, ve dvou třetinách přeložíme a upravíme do tvaru štóly.

7. Štólu položíme na pečící papír nebo vymazaný plech a ihned pečeme 20 minut na 160°C a 30 minut na 180°C.

8. Po upečení potřeme rozpuštěnou Herou, pocukrujeme silnou vrstvou moučkového cukru.

9. Po úplném vychladnutí zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet.

Náš tip pro milovníky marcipánu: do těsta přidejte nakrájený marcipán a chuť štóly bude výraznější

Ingredience

150 g Hery
1 ¼ hrnečku cukru moučka
250 g netučného tvarohu
3 hrnečky hladké mouky
60 g rozinek
60 g kandovaného ovoce
2 vejce
2 polévkové lžíce rumu
1 balíček kypřícího prášku
1 balíček vanilkového cukru
1 citrón
Sůl
DOHOTOVENÍ:
4 lžíce Hery na potření, 4 lžíce moučkového cukru na posypání

Další recepty:
  • propadávaný koláč s pudinkem a zakysanou smetanou

    Propadávaný koláč s pudinkem a zakysanou smetanou

  • Francouzský toast

    Francouzské toasty

  • Drobenkový koláč s ovocem a pudinkem

    Drobenkový koláč s ovocem a pudinkem

  • Tvarohové knedlíky

    Knedlíky z tvarohového těsta

  • Jednoduchý cupcake

    Jednoduchý cupcake

Průměrné hodnocení

(0.8 / 5)

0.8 5 6
Ohodnoťte tento recept

6 člověk/lidí hodnotil/li

Recipe Comments

  1. posted by Bachař on Prosinec 30, 2018

    TATÍNKOVO??? tatínkovO??? to si snad musíte dělat prdel… proč ne tatínkova recepty? nebo rovnou tatínkově recepty?

Napsat komentář