Medové perníčky

2019-12-01
Medové perníčky
  • Příprava : 60m
  • Čas vaření : 30m
  • Hotovo : 1:30 h

Hledáte perníčky, které jsou po upečení ihned měkké? Taky nechcete čekat třeba 3 týdny, až se budou perníčky k jídlu? Rozhodně vyzkoušejte tento recept na medové perníčky bez kakaa.

POSTUP:
1. Mouku prosít, smíchat s práškem do pečiva.

2. Všechny tekuté ingredience společně s cukrem vyšleháme. Poté postupně přidáváme směs mouky a koření.

3. Nakonec těsto vyndáme na vál a ještě trochu zpracujeme ručně. Trochu lepí, nevadí, nepřidávat mouku. Zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň 1 hodinu odležet, po odležení už lepit nebude.

4. Buďto na pomoučněném válu (mouky dávat málo, aby nebyly perníčky tvrdé) nebo dejte těsto z obou stran do fólie, vyválíme placku cca 5 mm silnou a vykrajujeme perníčky. Odřezky těsta doporučujeme vrátit do ledničky třeba na 5 minut, bude se vám s ním lépe pracovat.

5. Perníčky pečeme asi při 170 stupních asi 7 minut podle velikosti perníčků. Po vyndání z trouby hned potíráme vajíčkem.

Z této dávky se upečou asi 4 plechy – asi 100 ks středních perníčků.

Po upečení je dobré nechat perníčky přes noc vydýchat na plechu, nebo jiném rovném povrchu (nedávat přes sebe do misky, aby se nezkroutily).
Zdobit se můžou hned po vychladnutí. Chutnají lépe druhý den, rozleží se koření, navíc ještě trochu změknou.

Ingredience

100 g žloutků (cca 5 velkých)
100 g rozpuštěného másla
100 g tekutého medu
4 lžíce mléka
200 g cukru krupice
580 g hladké mouky
prášek do perníku
1 rozkvedlané vajíčko na potírání (potírá se až po upečení)

Další recepty:
  • kokosky slepované krémem

    Kokosky slepované krémem

  • propadávaný koláč s pudinkem a zakysanou smetanou

    Propadávaný koláč s pudinkem a zakysanou smetanou

  • Francouzský toast

    Francouzské toasty

  • Vánoční štóla

    Vánoční štóla

  • Drobenkový koláč s ovocem a pudinkem

    Drobenkový koláč s ovocem a pudinkem

Průměrné hodnocení

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnoťte tento recept

1 člověk/lidí hodnotil/li

Napsat komentář