Crème brûlée

2014-04-20
  • Příprava : 30m
  • Čas vaření : 60m
  • Hotovo : 1:30 h

Crème brûlée se skládá z custardu (smetana, žloutky, cukr) a na povrchu je karamelové krusta.

I když se zdá být tradiční francouzský dezert složitý, věřte, že zde platí rčení v jednoduchosti je krása.

POSTUP

1. V misce utřeme žloutky s cukrem. Musíme dbát na to, aby se nám nevytvořila pěna, bylo by to pak nežádoucí při pečení a hlavně při tvoření karamelové krusty.

2. Do rendlíku nalijeme smetanu a přidáme rozpůlený vanilkový lusk. Zahřejeme až téměř k varu a odstavíme.

3. Po vychladnutí vyjmeme vanilkový lusk a vmícháme žloutky. Přecedíme přes sítko, abychom se zbavili případných cucků ze žloutků.

4. Směs nalijeme do zapékacích formiček a ty dáme do hlubšího pekáčku. Okolo formiček nalijeme vodu.

5. Pak pekáček dáme do předhřáté trouby a pečeme na 100°C přibližně hodinu. Je potřeba dezert hlídat a případně dříve či déle vyndat. Crém by měl být trochu jako puding, ne moc tuhý a ne moc tekutý.

6. Necháme zcela vychladnout.

7. Před podáváním posypeme souvislou vrstvou cukru, doporučujeme třtinový.

8. Karamelové krusty můžeme docílit několika způsoby. Buď použijeme cukrářskou plynovou pistoli, francouzský železný kalamelizér nebo ogrilujeme v troubě. Pokud si vyberete třetí možnost, je nutné dát do pekáčku kostky ledu okolo formičky, aby se crém znovu nezahřál. Pokud si vyberete první dva způsoby dezert, můžete nechat ve formičce nebo překlopit.

Pokud Vám náš recept na francouzský dezert Crème brûlée chutnal ohodnoťte ho. Děkujeme

Ingredience

6 žloutků
600 ml smetany
150 g cukru
1 vanilkový lusk

Další recepty:
  • Drobenkový koláč s ovocem a pudinkem

    Drobenkový koláč s ovocem a pudinkem

  • Tvarohové knedlíky

    Knedlíky z tvarohového těsta

  • Jednoduchý cupcake

    Jednoduchý cupcake

  • Tvarohové plněné taštičky

    Tvarohové plněné taštičky

  • hraběnčiny řezy

    Hraběnčiny řezy

Průměrné hodnocení

(5 / 5)

5 5 1
Ohodnoťte tento recept

1 člověk/lidí hodnotil/li

Napsat komentář